KOOLVIS
De koolvis of zwarte koolvis is een straalvinnige “mooie meid” (wat haar bijnaam is) vis uit de familie van de kabeljauwen, orde kabeljauwachtigen, die voorkomt in het hoge noorden van de Atlantische Oceaan.
Koolvis (Pollachius virens) is een straalvinnige zoutwatervis met een donkergroene tot zwarte rug, vandaar ook de naam “zwarte koolvis”, en dof zilverkleurige flanken en buik.
Opvallend is wel de witte zijlijn op de flanken.
De koolvis heeft net als alle kabeljauwachtige drie rugvinnen (dorsale vinnen) en twee buikvinnen.
Koolvissen leven in grote scholen, zowel in het oosten als in het westen van de noordelijke Atlantische Oceaan, maar de koolvis komt ook voor in de Noordzee.
Veel mensen hebben de voorkeur voor kabeljauw “het zusje” van de koolvis, terwijl er niks mis is met het visvlees van deze vis.
Alleen het visvlees van de kabeljauw is iets witter dan dat van koolvis.
De wat grauwige kleur van koolvis wordt na verhitting crèmekleurig tot wit en door wat citroensap over de koolvis te besprenkelen wordt het visvlees ook witter van kleur.
Het visvlees van koolvis is iets zachter en droger dan dat van de kabeljauw.
De miskenning van de kwaliteit van koolvis is onterecht, want het stevige visvlees heeft een volle smaak en is relatief voordelig ten opzichte van kabeljauw.
Bij het bakken van koolvis in de pan valt het visvlees minder snel uit elkaar dan bij kabeljauw.
Hoe vaster de vis, hoe smakelijker hij is!
Verse koolvis heeft zelfs een intensere smaak dan kabeljauw.
Koolvis is heerlijk wanneer hij is gebakken, gekookt, gepocheerd, gestoofd, geroosterd, gefrituurd, maar ook in de oven gebakken komt hij tot zijn recht.
Koolvis bestel je vers bij VisVersa, gemakkelijk en snel online, voor 21:00u. besteld, de volgende werkdag geleverd bij u aan huis!